Przepis na chleb własnej roboty

przepis na chleb

Składniki
165 g aktywnego zakwasu żytniego jesli chcesz podwójną porcję  to weż  330g zakwasu
100 g + 120 g mąki żytniej razowej typ 2000 - pojedyńcza porcja jesli chcesz upiec tylko chleb (podwójna porcja) to weż  440g (200+240) mąki - jeśli potrzebujesz zakwas to weź 620g mąki 
300 ml ciepłej wody  - pojedyńcza porcja jesli chcesz upiec tylko chleb (podwójna porcja) to weż  600ml wody - jeśli potrzebujesz zakwas to weź  750ml wody
 
Przepis:
do miski wkładamy zakwas wodę i pierwszą porcję mąki - 100g, 200g lub dodajemy jeszcze 180 aby odzyskać zakwas, wlewamy wodę (ciepła) 300ml, 600ml lub 750ml jesli potrzebujemy nowego zakwasu
czekamy 10-12 godzin - mozna zostawic na noc aby przereagowało
odzyskujemy zakwas - trzeba odebrać 165g lub 330g zakwasu na nastepne wypieki lub dodajemy reszte maki, dodajemy 2 łyzeczki soli, wyrabiamy w mikserze ok 10 minut - wlewamy do foremek wyjdą  - 1 lub dwie
czekamy aż dobrze wyrosnie - około godziny
wsadzamy do piekarnika na 40minut na 220 stopni bez termoobiegu
 
aby uzyskać zakwas weź mąki 180g wody 150ml - lub wielokrotność
wymieszaj w słoiku polowe maki i wodę 
postaw w ciepłym miejscu
następnego dnia dodaj 1-2 łyżki maki i tak codziennie aż cała maka sie zmiesci (tak zwane karmienie zakwasu - trwa to do tygodnia - musi dobrze gazować i być kwasny - tzw mocny), jesli masz stary zakwas (stał pare tygodni w lodówce to przed pieczeniem dodaj maki i nowej wody aby zaczął działać)
 
150 gmąki żytniej typ 720 300
2 łyżeczki soli           2
 
 
 
 
220 40 min